Pagina's

zaterdag 27 augustus 2016

Dag 24: Hoe kunnen we onszelf beschermen bij deze hitte? Dat is de vraag van vandaag! En nog wat lekkers erbij 😉



Genieten van de zon, het eten en de kinderen, wat wil een mens nog meer!? 

De zon is weldadig, zeker voor reumapatiënten, en onze grootste bron van Vitamine D, maar zeker niet ongevaarlijk.

Uitdroging, een zonneslag, ... 
Het komt vaker voor dan je denkt!

Wat kan je doen om deze gevaarlijke gevolgen te voorkomen?

Je kan best je kindjes tussen 11 en 16uur zo veel mogelijk binnenhouden bij zo'n warm weer.
De zon kan sterk branden, de ozon kan erg pieken, de UV- straling kan erg hoog zijn waardoor je veel sneller zal verbranden.

Kortademigheid, hoofdpijn, het zijn maar enkele van de symptomen die volgen bij te hoge concentraties ozon en te veel hitte.

Zorg voor kindjes ook altijd voor een zonnebrilletje, een hoedje, ...
Bij het zwemmen zijn UV pakjes een geweldige uitvinding! Ze houden je kindje koeler en laten de UV stralen niet door. Blijf je kindje wel altijd goed insmeren. Best met een minerale zonnecrème.
Biosolis vind ik een hele goede! 99% natuurlijke ingrediënten, geen nanodeeltjes die je lichaam kunnen binnen dringen en geen akelige schadelijke bestanddelen!

Hou grote inspanningen zoals trampolinespringen, rennen, fietsen, ... voor dagen waarin het wat frisser is. Kinderen (en volwassenen) verliezen teveel lichaamsvocht wat weer meer kans op uitdroging geeft en gaan meer ozon inademen.

Drink zeker veel water! Zowel jij als je kinderen!
Het water hoeft niet té koud te zijn bij deze temperaturen. 
Te koud water laat je lichaamstemperatuur wat dalen waardoor je lichaam als respons hierop je lichaamstemperatuur weer gaat doen stijgen, waardoor je het weer warmer gaat krijgen. 
Lauwe kruidenthee, fris water met een fruitje erin,... zijn betere keuzes.

Ga zeker ook niet klagen en puffen, dit gaat je meer stress geven en zo ga je het alleen maar nóg warmer krijgen! 
Hou het vrolijk en luchtig, ga een lauw badje nemen met de kids, ga samen in het ploeterbad, ga zwemmen in een openbaar zwembad, zet in de eetkamer de (mobiele) airco op en speel daar wat spelletjes of maak wat tekeningen en schilderijen ... doe leuke dingen samen! 

Maak samen een grote kom fruitsla en smikkel die over de hele dag leeg! Door het zweten verlies je veel zouten, elektrolyten, die moeten aangevuld worden, en dat kan door bv aquarius te drinken, maar ook door het eten van fruit!
Aardbeien, blauwe bessen, mango, bananen, appels, ... 
Allemaal goed voor ons lichaam in deze hitte!

In de stad is het altijd warmer, er zijn meer muren waar de hitte in opgeslagen wordt, die wordt ook weer afgegeven, de hitte zal er dus langer en geconcentreerder zitten. Voel maar eens aan je buitenmuur, wat een hitte dat daar vanaf straalt als de zon er even op schijnt.
Daarom is isolatie ook net zo belangrijk, Isolatie slaat de hitte op, langs binnen van de kachel, maar ook als de hitte van buitenaf komt, zo zal de hitte veel minder snel binnen geraken, omdat ze eerst opgeslagen wordt door de isolatie.
Ga als het kan dus naar een bos of naar het platteland, daar zal het veel frisser zijn!

Hou de ramen en rolluiken dicht en zet alle ramen en deuren 's avonds op mekaar open, waait het wat zet je best een paar deurstoppers tegen de open deuren.

Geef je nog borstvoeding? Laat je kindje dan zeker zo vaak mogelijk drinken!

Als jouw urine of die van je kindje aan de donkere kant is, zorg dan zeker dat jullie genoeg drinken, water, kruidenthee, aquarius en veel fruit eten!

Als jij of je kindje last hebben van een droge plakkerige mond, geen tranen meer, geen urine meer, als je huid tussen duim en wijsvinger neem en bij het loslaten niet direct terugveert, als de ogen invallen, ga dan direct naar de dokter!
Ook felle spierkrampen, koorts, misselijkheid, braken, rode, droge huid, verwardheid, kortademigheid, een snelle hartslag en bewustzijn verliezen zijn tekenen om onmiddellijk jezelf of je kind af te koelen en de 112 te bellen!


Hou jezelf veilig, jij en je kindje zijn te kostbaar, die zon is er 's ochtends en in de avond ook nog!




Om genoeg fruit te eten, kan je al beginnen met een zalig fruitontbijt!




Fruitontbijt met yoghurt en zaden!

Vandaag aardbei, banaan en nectarine met Griekse yoghurt, zaden en bijenpollen



In de middag een lekkere aardbeiensmoothie!

doe een handvol aardbeien, 3 lepels Griekse yoghurt en een scheut plantaardige melk in de blender en mixen maar!

Alweer een portie fruit!



's Avonds toch wel zin in wat hartelijks!




Sperzieboontjes met champignons en spekjes

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

- 3 handenvol sperziebonen
- een bakje campignons
- een pakje gezouten spekjes
- een teentje knoflook


Hoe ga je te werk?

1. maak de champignons en sperziebonen schoon, snij de voetjes van de champignons (niet het hele steeltje) en de kopjes van de boontjes

2. doe de boontjes in kokend water en laat ze 10 minuutjes koken

3. bak ondertussen de champignons in wat olijfolie op een niet heel heet vuur, kruid met p&z

4. bak de spekjes in wat olijfolie, niet veel, spekjes bevatten zelf al veel vet, op een niet te hoog vuur

5. giet de boontjes af als ze nog niet helemaal gekookt zijn, ze mogen nog wat knapperig zijn

6. doe wat grasboter in een pan, doe de boontjes, champignons en spekjes erbij, roerbakken en het lookteentje fijngehakt erbij, p&z naar smaak en het is al klaar!




Het was vandaag toch wel een stressvolle dag voor mij,... Geen idee waar het vandaan kwam, de kindjes waren ook wat moeilijk, ik was wat kortaf, iedereen had het warm denk ik...
We zijn ook bijna 2volle maanden dagelijks samen geweest, met uitzondering van 2 overnachtingen bij bommie en een vriendje, met toch wel veel te weinig ademruimte voor mezelf, en dus ook voor de kids, is het niet raar denk ik dan maar...

Ik ga toch eens gebruik maken van Bsit (een babysit app met allemaal gecontroleerde babysitters uit jouw buurt) denk ik...
Ik heb het precies wat moeilijk om ze aan iemand vreemd toe te vertrouwen, maar af en toe een adempauze, het zou ons allemaal ten goede komen!

Dus nadat ik de  kindjes in bed gelegd had ben ik gaan wandelen tot het donker werd!
Er was eigenlijk net iets te weinig zuurstof in de lucht, maar het deed toch wel deugd, er even uit, op mezelf, alleen,...

Bij thuiskomst zag ik dat we bezoek hadden!

Onze aannemer voor het terras!
Aka een oude vriend van Kristof, en zijn vrouwtje.

Snel iets zoeken om op tafel te toveren!

Gelukkig had  ik 's middags langs de straat een aardbeienstand gezien waar ik aardbeitjes voor 1,5€ per bakje kon kopen! 
Er direct maar 4 gekocht! 
Veel aardbeien dus de komende dagen!!!


Chocoladefondue met lekkere aardbeitjes!

Laat wat pure chocolade(70% of meer) smelten au bain Marie in een pannetje, het is gemakkelijk om een fonduestelletje te gebruiken, dit heb ik ooit bij Lidl gekocht, ik denk dat je het ook wel bij Blokker of Casa ofzo kan vinden.

Anders kan je ook elke aardbei er apart even in doppen en bv op een stokje steken( zoals op de kermis), of je zet een potje op tafel, bij deze temperaturen blijft de  chocola wel even gesmolten ;) ) ,stokjes of prikkertjes erbij.

Pure verwennerij!


Liefs!

Marijke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten