Pagina's

dinsdag 2 augustus 2016

Maandag 1 augustus, de dag die mijn leven zal veranderen!


Gisteren was de dag die mijn leven zou veranderen...
                                            Erg benieuwd!!! Excited!!!Heb er zin in!!!

We gingen goed van start!

Zaterdag bij het winkelen aardbeitjes in promotie meegebracht, die mochten nu wel op! Dus voor het hele gezin een heerlijk aardbei ontbijtje!

Aardbeitjes met Griekse yoghurt en munt

Wat heb je hiervoor nodig?

- lekkere aardbeitjes
- Griekse yoghurt, goed zuur, dus voor de kids doe ik er wat honing of een beetje suiker onder. Ik klop de yoghurt lekker luchtig!
-  enkele blaadjes verse munt

Als je een potje munt koopt in je winkel, kan je dit potje (zonder pot natuurlijk 😉) in een pot met aarde planten, kruiden groeien snel! Er bestaat zelfs een zak aarde speciaal voor kruiden, maar je kan evengoed universele nemen 😉
Er zijn ook hele leuke kruidenbakken beschikbaar op de markt, die je kan vullen naar keuze!
Rozemarijn, basilicum, munt, citroenmelisse, tijm, peterselie en bladpeterselie zijn al lekkere kruiden die je regelmatig kan gaan gebruiken


Als lunch nam ik een slaatje!
Lekker makkelijk!

Slaatje met kip, paprika, komkommer en avocado

Op zondag probeer ik 5 slaatjes te maken. Je kan dat doen in weckpotten, maar even goed in hogere plastic bpa vrije bewaardoosjes, liefst hoge, zodat je goed met laagjes kan werken en de sla zeker niet de saus raakt(anders zal de sla slap worden, en dat willen we niet!).

Je gaat als volgt te werk:

1. je koopt wat je graag lust(een krop sla, een paprika, kippenwit, noten, zaadjes, kerstomaatjes,maar ook vinaigrette of yoghurtslasausje, die kan je evt.ook zelf maken!,...), als het maar groenten zijn en iets van proteïnen of koolhydraten mag er wel weer bij!

2. je begin met een beetje vinaigrette

3.dan leg je een laagje harde groentjes die de saus niet kunnen opnemen zoals gele paprika,maïs, boontjes uit bokaal,geraspte worteltjes,....

4. vervolgens leg je een laagje van wat je er graag bij wil. Kippenwit, kaasblokjes, volkoren pasta, gebakken kip wat je over  hebt van gisterenavond,...)

5. je eindigt met enkele blaadjes sla en eventueel wat noten/zaden erbij.

Je doet je doosje of weckpot goed dicht en je hebt een lunch voor 4 à 5 dagen!

Als je je doosje of pot op wil eten neem je er een bord(liefst een diep, anti-mors bord) bij, je draait je pot om en TADAAA! Smullen maar! Ook fijn als je weggaat, neem dan wel even een plastic vork en bordje mee of als je zeker bent dat je het kan afspoelen kan je ook een gewoon bord meenemen.

En nog een leuk voordeel, als je een sla koopt gebruik je hem meestal niet in 1keer op, waardoor hij een week later nog in je frigo kan liggen, helemaal verzot, met onsmakelijke bruine blaadjes,...

Dit heb je dus al niet meer in je koelkast EN je hebt weer je steentje bijgedragen voor je portemonnee EN voor deze wegwerpmaatschappij!!!

Schouderklopje voor jezelf! Dat hebben we toch weer super gedaan!


Voor de warme maaltijd had ik nog wat sla over. En ook nog wat krieltjes van vorige week.
Dus werd het dit:

Salade met krieltje en gegrilde tomaatjes

Ik hoor je al denken, alweer sla...

Ja!
Maar deze keer met heerlijke lauwe krieltjes in zelfgemaakte pesto(al 2keer vandaag je kruidentuin mogen gebruiken!) en heerlijke ovengegrilde tomaatjes!

Hoe ga je te werk?

1.  neem ongeveer 1,5 roma tomaat per persoon, was ze goed, snij ze in 3, ontpit de tomaten.

2. zet de oven op grill-stand

3. neem de bakplaat, leg er aluminiumfolie op, smeer in met wat olijfolie

4. leg de tomaatjes met de bolle kant beneden, besprenkel met olijfolie, p&z erop en dan mag je ze de oven inschuiven voor een kwartiertje,20 minuutjes.

5. je kookt de krieltjes (een 3à4tal per persoon, mannelijke mee-eters waarschijnlijk eentje extra 😉)

6.  verdeel wat sla over de borden (bvb eikenbladsla en veldsla, krulsla of rucola met wat veldsla,... veldsla bevat veel ijzer!)

7. snij wat rode ui of jonge ui in dunne schijfjes en leg wat schijfjes over de sla

8. eventueel een avocado in stukjes die je erover kan verdelen

9.  de pesto (die je ook al op voorhand kan maken) maak je zo:

je neemt een 30 gr basilicum blaadjes, doe die in een hoge kom,waar je goed in kan mixen, of in een blender.
Giet er wat olijfolie over. (als je kindjes hebt zou ik aanraden 2/3de extra vierge olijfolie en 1/3 de andere olie, bvb de Bertolli olijfolie met de gele dop(daar zit een beetje geraffineerde, dus bewerkte olijfolie in, maar die heeft niet zo die pikante nasmaak) of een beetje maïsolie,...

Neem 2handjesvol pijnboompitten en bak die lichtjes aan in olijfolie.
De Pan niet te heet, vuur niet te hoog en regelmatig roeren zodat ze niet verbranden.
Ondertussen neem je 1teen knoflook, die mag je in je basilicumpotje doen.
De pijnboompitten mogen erin als ze wat bruinig gebakken zijn. Zij gaan zorgen voor de dikkere structuur van de pesto.

Mix alles goed door, eventueel nog wat olijfolie erbij als het niet smeuïg genoeg is,het is ten slotte een saus, wat zout erbij en klaar is Kees!

10. de krieltjes afgieten als ze gaar zijn, even laten afkoelen en ondertussen kunnen de tomaatjes uit de oven

11. nu neem je best een kom waar je de krieltjes en de pesto goed in kan mengen.

12. krieltjes, pesto en tomaatjes op je bord schikken en smullen maar!

Mannie en de kids vonden het heel erg lekker!
De kids wouden wel graag wat mayonaise onder hun sla, geen probleem!😉

En zo zat dag 1 er al op!

Samen opgeruimd en met de kids nog even de avondmarkt in Hasselt op, even zalig ontspannen!

Ik hoop dat jullie hier al mee aan de slag kunnen?

Dag 2 was ook alweer overheerlijk! Die volgt snel!

Liefs!

Marijke


4 opmerkingen:

  1. TOP! Marijke, je zal hiermee heel veel mensen inspireren!!! Super leuk geschreven ook meid! Dikke knuf! Debora

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Debora! Ik ben er zeker van dat je er wat heerlijke gerechtjes uit kan halen om voor je lieve gezinnetje klaar te maken. Of zelfs samen met je jongens!
    Veel lees- en kookplezier!
    Liefs!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super Marijke, ik ga het zeker eens proberen. Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je lieve Petra!
    Laat even weten wat je ervan vond!
    liefs, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen