Pagina's

maandag 8 augustus 2016

Hormonaal in balans


Woman only deze keer 😉

Mijn licht overgewicht heb ik vaak geweten aan mijn hormonen. 
Vooral omdat ik de dag van mijn maandstonden wel eens 1,5 à 2 kilo meer durf wegen dan normaal.

Enkele dagen voor de eerste dag, lig ik op de zetel, of zit ik op mijn hurken, of zit ik voorover gebogen, ik kronkel me gek... Kortom, ik weet niet hoe ik me moet houden. 
Inderdaad, van de buikpijn. 
Het zal wel erg herkenbaar zijn onder ons dames, want naar schatting heeft 50% van de menstruerende vrouwen last van buikpijn en 10% zo erge pijn dat ze extra rust moeten nemen.

Ik hoor helaas bij die laatste groep, dat is al zo sinds ik 14 jaar was, nooit anders geweest dus. (Lang leve de borstviedingsperiode waarbij je je regels nog niet krijgt!)

Vreselijk. Nu ben ik al 3keer bevallen, die buikpijnen zijn toch wel even erg als ongeveer de gemiddelde pijn die je kan voelen tijdens je weeën , niet de zwaarste weeën,maar  zeker niet de lichtste!

Nu heb ik nieuws voor jullie. 

Heel goed nieuws zelfs!

Ik ben nu een week voltijds puur aan het eten, plus daaarvoor nog een week puur eten maar koolhydraatarm...

Ik voelde mijn maandstonden niet eens aankomen!
Compleet verrast! 
Dit heb ik nog NOOIT in mijn leven meegemaakt! Ik benzelfs geen gram aangekomen!

Nu wil ik niet te vroeg juichen, ik ben heel erg benieuwd wat het volgende maand gaat doen, maar in ieder geval, ik heb geen enkele dag pijn gehad!!!

Normaal heb ik last van diarree, mijn bekken doen enorm pijn, ik heb zware onderrug en onderbuikpijn en heel erg veel last van uitstralingspijn in mijn benen.

Ik voel niets!

Ik ben zo blij!!!

Nu ben ik eens een beetje gaan rondgoogelen, wat hier aan de hand zou kunnen zijn.

Voeding speelt inderdaad een rol in menstruele pijn, zo blijkt!

Zo wist leefnugezonder.be me dit te vertellen:

Menstruatie – deze voeding helpt tegen pijnlijke menstruatie

Pijnlijke menstruatie is vele vrouwen niet vreemd.
Vele van hen kampen maandelijks met een pijnlijke menstruatie.
Ze zijn enkele dagen uit hun gewone doen, zijn prikkelbaar en opvliegend.
Hun hormonen spelen hierbij een belangrijke rol.
De meeste vrouwen beseffen zélf dat ze die dagen erg prikkelbaar zijn voor hun omgeving, maar kunnen er blijkbaar niets aan doen.
Een aangepaste voeding en kruiden kunnen een pijnlijke menstruatie nochtans voorkomen of verzachten.

Welke gezonde voeding helpt vele vrouwen van een pijnlijke menstruatie af? 

Het krachtig samentrekken van de baarmoeder die het baarmoederslijmvlies op die manier afstoot, is een van de belangrijkste oorzaken van een pijnlijke menstruatie.
Deze pijn wordt langzaam erger en erger om eens op zijn hoogtepunt weer vlug te verdwijnen. Menstruatiepijn manifesteert zich meestal gedurende de eerste twee dagen van je maandstonden. Lichte tot hevige krampen en/of hevige pijnscheuten in de baarmoeder met uitstraling naar je benen en je rug, rugpijn, pijnlijke en benen en soms hevige hoofdpijn zijn de voornaamste symptomen. De krampen in je baarmoeder zijn het gevolgvan de afstoting van het extra baarmoederweefsel. Wetenschappelijk onderzoek legde tot hiertoe geen enkel verband aan tussen de hoeveelheid bloedverlies en de hevigheid van demenstuatiepijn.

Voeding aanpassen

Pijnlijke maandstonden worden meestal behandeld met klassieke pijnstillers en/of hormoonpreparaten. Ook het gebruik van de anti- conceptiepil werkt meestal pijnstillend. Toch kunnen vrouwen zélf veel doen om hun maandelijkse menstruatiepijn te verzachten. Een belangrijke factor daarbij is ongetwijfeld je voeding. In aanloop en tijdens hun maandstonden zijn de meeste vrouwen extra verslingert op het eten van allerlei zoetigheden als chocolade, snoep en vette en dus ongezonde tussendoortjes. Dat is een foutieve reflex. Wetenschappers zijn er ondertussen van overtuigd dat suiker en zoete snacks de menstruatiepijn alleen maar verergeren.

Essentiële vetzuren

Uit een recent Braziliaans onderzoek blijkt ook dat voedingssupplementen met essentiële vetzuren de symptomen van pijnlijke maandstonden en van het premenstrueel syndroom (PMS) kunnen verzachten. Essentiële vetzuren worden door je lichaam niet aangemaakt, die moeten dus via je voeding of met het slikken van voedingssupplementen aangevuld worden.

Cafeïne taboe

Niet alleen suiker en zoetigheden beïnvloeden het verloop van je maandstonden negatief. Dat is zeker ook het geval met cafeïne en cafeïnehoudende dranken. Van cafeïne is geweten dat het de hoeveelheid oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, verhoogt en dat doet de ongemakken tijdens jemaandstonden nog toenemen. Suiker veroorzaakt schommelingen van je bloedsuikerspiegel met belangrijke stemmingswisselingen tot gevolg. Wees ook zuinig met het gebruik van zout, dat zorgt voor een opgeblazen gevoel.

Extra tips van de diëtiste

Om pijn en andere ongemakken tijdens je maandstonden zoveel mogelijk te beperken, raden diëtisten aan je voeding aan te passen:
  • Koolhydraten: extra koolhydraten moeten vermijden dat je troost zoekt in zoetigheden en suikers. Pasta, rijst, bonen, en granen zijn aanraders.
  • Vitamine A en D: hebben een positieve invloed tegen een vette huid en puistjes, twee vervelende zaken die tijdens je maandstonden meestal nog verergeren. Rauwe wortelen, gekookte zoete aardappelen, spinazie, melk en graanproducten barsten van deze vitaminen.
  • Vitamine B6: helpt tegen premenstruele eetaanvallen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en is vochtafdrijvend. Vitamine B6 is vooral aanwezig in vis, eieren, noten, bananen, aardappelen, kip en kalkoen.
  • Vitamine C: maakt je stressbestendiger. Broccoli, paprika, spruitjes, alle citrusfruit, en cranberrysap zijn de belangrijkste bronnen van vitamine C.
  • Essentiële vetzuren: noten, eieren, plantaardige vetten en visolie.
Zijn te mijden omdat ze menstruatiepijn extra in de hand werken:
  • Cafeïnehoudende dranken: koffie, thee en alle frisdranken met cafeïne (cola).
  • Chocolade.
  • Vette voeding: rund- lams en varkenvlees

Kruiden tegen menstruatiepijn

Heel wat homeopathische middelen en kruiden zijn eveneens efficiënt voor het verzachten van menstruatiepijnen:
  • Sint- Janskruid: heeft een lichte anti- depressieve werking en onderdrukt je hormonale stemmingswisselingen.
  • Monnikspeper: regelt je menstruatiecyclus, waardoor stemmingswisselingen voor, tijdens en na je menstruatie beperkt worden.
  • Magnesium: heeft een positieve invloed op je humeur, zorgt voor verwijding van je bloedvaten en heeft een gunstige invloed op het stabiliseren van je lichaamscellen.
  • Calcium: menstruatiepijn gaat meestal samen met een tekort aan calcium. Calcium gaat de symptomen van depressie tegen en is in hoge concentratie aanwezig in vis, zuivelproducten en vooral in groene groenten als brocollie en spinazie.


En op de website avogel.nl vond ik dit:

 bij menstruatieklachten

  • Voeding helpt in veel gevallen bij menstruatieklachten. Een bekend huismiddeltje is kamillethee of thee van citroenmelisse, marjolein, venkel of zilverschoon. Drink een week voor de menstruatie begint een tot twee kopjes per dag. Drink de thee warm op.
  • Gebruik geregeld koudgeperste, plantaardige oliën (vooral teunisbloemolie) omdat daar omega-6-vetzuren (GLA) inzitten. Deze essentiële vetzuren spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Het zorgt voor de aanmaak van prostaglandinen: stoffen die een rol spelen bij een regelmatige menstruatie. Het lichaam kan niet gemakkelijk zelf GLA aanmaken en moet het via de voeding binnenkrijgen.
  • Vezels zorgen ervoor dat het oestrogeen het lichaam verlaat. Probeer dus granen, groente, peulvruchten en fruit te eten.
  • Voor de aanmaak van progesteron zijn onverzadigde vetzuren, vitamine B6 (in aardappelen, bananen, volkoren graanproducten), zink (schaaldieren) en magnesium (groene groenten en peulvruchten) nodig.
  • De stof cafeïne (in koffie, thee en cola) kan menstruatieklachten verergeren. Daarom is het verstandig niet meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken. Drink in plaats daarvan kruidenthee of mineraalwater (koolzuurarm).
  • Probeer ook te minderen met zout. Omdat zout vocht vasthoudt, kan minderen met zout zorgen voor minder klachten.
  • Eet ook zo min mogelijk suiker, omdat suiker schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit kan klachten verergeren. Probeer niet alleen snoep te vermijden, maar ook snelle geraffineerde koolhydraten (voeding van wit meel en witte suiker). Eet liever vezelrijke volkorenproducten.


Waarom heb ik dit niet eerder geprobeerd?!

Ik heb in ieder geval een hele goede reden nu om dit gezonde voedingspatroon door te zetten!

Aan de dames die samen met mij gezond eten en last hebben van pijnlijke menstruatie, laat me zeker weten wat jullie ervaringen zijn!

Ik ben er heel erg benieuwd naar!

Veel liefs!!!

Marijke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten