Pagina's

donderdag 4 augustus 2016

Dag 4, vandaag werken we de ijskast op!





Fruit met muesli, kokosmelk en zaadjes

Vandaag weer een simpel maar lekker fruitontbijtje!

Wat heb je nodig?

- kokosmelk naar keuze, romig of dunner
- fruit wat opgewerkt mag worden
- (appels, bananen, druiven,...)
-  muesli (bv bio muesli, bio muesli met rozijnen, muesli met noten, speltvlokken,...
- zaden (chia-, lijn- en hennepzaad)


Hoe ga je te werk?

1.  doe het gewassen, geschilde en gesneden fruit in een mengkom

2. verdeel over kommetjes of bordjes

3. leg wat muesli in je bord

4. enkele lepels fruit erbij

5. giet er de kokosmelk bij

6. strooi er wat zaden over

Alles om je dag energievol van start te laten gaan!






Voor de lunch heb ik een heerlijke tomatensoep bereid!

Wat heb je nodig?
- 1 ui
- 1 teentje look
- 3 wortelen
- een halve rode paprika/ wil je het pikanter dan mag het een rood pepertje zijn- 1 kg tomaten (voor de druk werkende mama's mogen het 2 blikken tomatenstukken zijn, we zijn al blij dat we gezonde voeding aan ons lichaam en dat van onze kindjes geven! )
- komijn (een theelepel)
- een schijfje gember 
- 200 ml kokosmelk
- een blikje tomatenpuree
- verse koriander (bij jonge kindjes zou ik koriander weg laten, het heeft nogal een sterke smaak)
- 1liter kippenbouillon


Voor de broodkorstjes

- 5 sneden volkoren brood 


Hoe maken we deze soep klaar?

1.  pel de ui en de look, snij de  ui in stukken en snij de look fijn

2. schil de wortelen, was ze en snij ze in kleine stukken 

3. doe wat olijfolie in een diepe pan en stoof er de ui en knoflook enkele minuten in, op een middelmatig vuurtje 

4. doe de wortelen erbij en laat enkele minuten stoven (een beetje water erbij, deksel er even op zodat de vitamines niet verloren  gaan)

5. ondertussen ontvel je de tomaten en snij je ze in 4 stukken(ontvellen gaat het makkelijkst als je de tomaten inkerft en ze even in kokend water legt, als je de  velletjes iet opkrullen mogen ze eruit en kan je de velletjes er makkelijk afhalen)

6. dan voeg je de tomaten, de gember en de bouillon toe en je laat de soep een kwartiertje zonder deksel koken

7. giet de kokosmelk bij de soep en mix ze goed door

8. kruid met komijn, peper&zout

De korstjes maak je door ze in een wok - of hapjespan enkele minuten te bakken in een scheut olijfolie op middelmatig vuur. Regelmatig omroeren en opletten dat de korstjes niet aanbranden

Opdienen in diepe borden of kommen, een draai van de zoutmolen over het bord (ik gebruik Himalayazout hiervoor), en de korstjes in een leuk kommetje of hapjesglaasje!

Ik had eigenlijk verwacht dat mijn kindjes de soep niet gingen lusten door het speciale smaakje. Tot mijn verbazing namen ze alle 3 nog een 2de portie!

Childproof soepje dus!





Vanavond werd het een 1pansgerechtje

Kalfsvlees met worteltjes en erwtjes

Wat heb je nodig?

- 600 gram kalfsstoofvlees
- 1 bussel jonge wortelen
- 2 grote of 4 kleine sjalotten
- 1 teentje look
- 200 gram erwtjes (diepvries)
- 2 handjes vol sla
- laurierblad
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 200 ml runderbouillon


Zo ga je te werk

1. hak de sjalotten in kleine stukken, de look hak je fijn

2. de worteltjes schil je met een dunschiller, wassen en in schijfjes snijden (als je ze schuin snijdt zijn de schijfjes wat groter)

3. leg de kruiden klaar

4. maak 200 ml rundbouillon ( ik gebruik de potjes van Maggi, daarvan doe je 1 koffielepel bouillon per 100 ml warm water, dus 2 koffielepels voor 200 ml 

5. bak het kalfsstoofvlees aan in een pan met wat olijfolie op een niet te heet vuurtje, kruid met peper en zout

6. als het vlees wat aangebraden is mag je het even in een aparte kom doen 

7. doe een beetje olijfolie in de pan en stoof nu de sjalotjes en de look enkele minuten op een middelmatig vuurtje

8. als de sjalotjes glazig zijn mag je het vlees weer toevoegen, de verse kruiden (uit een potje mag natuurlijk ook als je geen verse kruiden hebt, maar verse kruiden zijn lekkerder natuurlijk)

9. kruid met peper en zout

10. giet de bouillon erbij, zorg dat het vlees onder staat, als dat nie zo is, maak je wat bouillon bij

11. doe het deksel erop en laat een uurtje pruttelen op een middelmatig vuurtje

12. kijk af en toe of de bouillon niet te hard is ingekookt, het vlees moet goed kunnen garen en zacht worden, net zoals bij stoofvlees

13. als het vlees een uur opstaat mogen de wortelschijfjes erbij

14. laat 20 à 30 minuten pruttelen zonder deksel zodat de saus kan inkoken en het vlees samen met de wortelen nog verder kan garen

15. de laatste 5 minuten voeg je de erwtjes en de sla toe

Goed proeven en eventueel wat bij kruiden.

Schep het vlees met de groentjes en wat saus op je bord en je kan eraan beginnen!
De gaartijd van het vlees geeft je weer tijd voor wat opruimwerk of wat extra klusjes gedaan te krijgen!

Voor de zoontjes heb ik er nog een aardappeltje bij gekookt.


Vergeet je water niet te drinken!

Morgen boodschappendag!

Suggesties zijn welkom!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten